Neden Montessori Eğitimi?

Neden Montessori Eğitimi?

33627

Montessori eğitimi, temeli bireysel eğitime dayanan ve Maria Montessori tarafından geliştirilmiş bir eğitim yöntemidir.  Dünyada en iyi eğitim yöntemi olan ve 100 yılı aşkın süredir uygulanan Montessori eğitimi, son zamanlarda ülkemizde de çok sık duyulmaktadır.  Gerek açılan Montessori okulları, gerek verilen Montessori eğitimci eğitimleriyle Montessori eğitimi hızla yaygınlaşmakta ve ( Stalk My Instagram ) sosyal medyada da ismi çokça geçmektedir. Merak duyulup incelemeye başlanıldığında, öğrendikçe öğrenme isteği uyandıran, işte olması gereken zaten bu diye düşündüren ve her çocuğun bu eğitimden faydalanması gerekliliğinde hem fikir olunan bir eğitim yöntemidir.

Peki ya neden montessori? Montessori eğitiminin gerekliliği için pek çok sebep var:

Montessori, “Eğitim mutlaka kişiye evrensel görevini öğretmelidir.” der. Evrensel görevlerin anlaşılması manevi bir gelişmedir ve iç barışı sağlar. İç barış da dünya barışının oluşmasına yardım eder.

  • Montessori eğitiminin bölümlerinden olan Kozmik Eğitim ile çocuğun evreni ve evrendeki düzeni kavramasını destekleyen bir eğitim verilir. Bu sayede, çocuğun evren içindeki yeri, sorumlulukları ve evrende yaşamın devamı için yapılması gerekenlere dair farkındalığı  geliştirilir. Çocuk 6 yaşına kadar duyularıyla dünyayı, evreni öğrenir ve tanır. 6 yaşından itibaren bu bilgilerle kendine ait bir evren algısı oluşturur. Çocukların doğayı tanıması ve sevmesi için verilen eğitimle birlikte, ruhsal gelişimlerinde kilit bir özellik taşıması nedeniyle barış eğitimi de verilir. Montessori, bir arada barış içinde yaşamanın temeli olarak bütün insanlığa çocukların anlayış ve saygı geliştirmesinde, coğrafya çalışmalarını önemli bir öğrenme aracı olarak görür.
  • Montessori eğitimi çocuk merkezlidir. Her çocuk kendine özgü bir gelişime sahip ve kendi kapasitesi doğrultusunda öğrendiğinden, eğitim her bir çocuğa özel programlanır ve bireysel olarak uygulanır. Çocuklar kendi hızlarında ilerlerler.

montessori

  • Çocukları bağımsızlaştırmak ve gelişimlerini desteklemek için hazırlanmış ortam oluşturulur. Çocuklara uygun boyutlarda masalar, sandalyeler, mutfak tezgahları, raflar vs. bir düzen içinde bulunur. Hazırlanmış ortam öz disiplin sağlar. Ne istediğini bilerek hareket eden çocuk  disiplinli davranır.Örneğin; her çocuk istediği çalışmayı özgür olarak seçip çalışır ve sonra tekrar yerine koyar.
  • Özel geliştirilmiş materyallerle çalışılır. Her bir materyal tek bir kavramı verir ve duyular ile somut olarak öğretir. Ezberden kurtarıp kalıcı öğrenmeyi sağlar. Materyallerin hata kontrolü özelliğiyle çocukların bağımsız olarak çalışmalarını ve öz denetimlerini yapmalarını sağlar.
  • Montessori eğitiminde kullanılan gerçek materyallerle çocuklar hayatı deneyimleyerek, yaparak, yaşayarak ve keşfederek öğrenirler. Örneğin; kendi boyutlarındaki bir mutfakta salatalığı kesip doğrayarak kendilerine bir yemek hazırlayabilirler.
  • Montessori rehberi her bir çocuğu gözlemler. Çocukların duyarlı oldukları ve ilgi duydukları alanları göz önüne alarak sunduğu çalışmalarla, en iyi öğrenmeyi sağlamayı amaçlar. Çocukların var olan potansiyellerini keşfedip, en üst seviyeye çıkarır.
  • 6-montessori-preschoolMontessori sınıflarında çocuklar, karma yaş uygulamasıyla küçük bir toplum oluştururlar. Büyük çocuklar küçük çocuklara çalışma sunumları yaparak liderlik ve yardım severlik özelliklerini geliştirirler. Küçük çocuklar büyük çocukları gözlemleyerek daha hızlı öğrenebilirler. Saygı sevgi içerisinde bir topluluk oluştururlar.
  • Çocuklar seçtikleri çalışmalarla istedikleri süre boyunca çalışabilirler ve istedikleri kadar tekrar edebilirler. Çocuk çalışmayı bitirmeye zorlanmaz. Doyuma ulaştığında kendi öğrenme döngüsünü tamamlar ve farklı yollarla çalışmayı geliştirebilir.
  • Sınıflarda her materyalden bir tane bulunur. Bir çocuk bir materyalle çalışırken diğer çocuk onu bitirmesi için bekler. Böylece sıra beklemeyi ve saygı duymayı öğrenir.
  • Öz bakım çalışmalarıyla kendi işlerini bağımsız olarak yapan çocukların öz güvenleri gelişir.

DAHA FAZLA BİLGİ: Yonca Montessori Kreş – Deneyimleyerek Öğrenen Çocuklar

  • Hareket özgürlüğü vardır. Hareket, çocuğun büyümesi, zihinsel ve bedensel kontrolü için önemli ihtiyaçtır. Çocuklar aktiftir ve diğer çocuklara saygılı bir şekilde dilediklerince hareket ederler.
  • Ödül ceza sistemi uygulanmaz. Çocuk kendi içsel başarısı için çalışmayı tamamlar. Dışarıdan gelecek bir “aferin” sözünü beklemez. Çocuğu güdülemek için bir mimik ya da sırt sıvazlama gibi jestler yapılabilir.
  • cute-little-girl-wheat-field-bouquet-flowers-smiling-happiness-child-children-childhoodUygulanan çalışmalarla konsantrasyonları, dikkat becerileri, ince kaba motor becerileri, öz güvenleri ve sorumluluk duyguları gelişir. Montessori eğitimi çocukların toplumsal ve duyusal gelişimlerini destekleyerek gelecek yaşamlarında başkalarına, çevrelerine, kendilerine saygı duyan, kendisiyle barışık, duyarlı, sorumluluk sahibi, kendi kendine yetebilen, birey olduğunu hisseden, toplumla uyum içinde yaşamlarını sürdüren mutlu, sağlıklı, barışçı ve başarılı bireyler olmalarına katkı sağlar.

Çocuk bir birey olarak kendini anlayınca, çevresindekilere yardımda bulunur. Evrendeki yerini anlayınca başkalarına hizmet verir.

Çocukların potansiyellerini harcamamak, öz güvenlerini kırmamak, üretkenliklerini engellememek ve barış içinde, mutlu, başarılı, öz güvenli çocuklar yetiştirmek için Montessori eğitimi çok önemli bir yere sahiptir. Bugünün çocukları yarının yetişkinleri olduğundan, toplumun refahı, barışı ve güzel bir gelecek için 0-6 yaş arasına önem verip, çocuklarımızın bu değerli eğitimden faydalanmasını sağlamalı, onlar için en iyisini yapmalıyız..

Facebook Comments

You may also like