0-14 Ay Bebek Çalışmaları

0-14 Ay Bebek Çalışmaları

177455

Montessori eğitimi, doğumdan itibaren başlar. Bebeğinizle yapacağınız hareket, dil, ince kaba motor ve duyu çalışmalarıyla zihinsel ve fiziksel gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Bilinç dışı emici zihinleriyle çevresindeki her şeyi sünger gibi emerler. Duyu gelişimine önem vermeniz gereken bu dönemde ne kadar çok uyaranla karşılaştırırsanız zeka gelişimini o derece desteklemiş olursunuz. Dünyayı duyularımızla algıladığımız ve keşfettiğimiz için; bebeğinizi çeşitli ortamlarda bulundurmanız ve çeşitli görsellere, dokulara, seslere maruz bırakmanız  duyularının gelişmesini sağlayacaktır. Elleme dokunma demek yerine, ellemesine ve elleyerek keşfetmesine izin verin.

” Eller zekanın organlarıdır.” Maria Montessori

“İnsan elleriyle çalışarak kendini inşa eder.” Maria Montessori

0-14 ay arası bebeklerinizle uygulayabileceğiniz çeşitli çalışmaları aşağıda listeledik. (Resimlerin üzerini tıklayarak büyütebilirsiniz.) Bebeğinizin gelişimini gözlemleyerek, o yönde çalışmalar seçmeye özen gösterin. Keyifli çalışmalar..

 

***Çalışmalara geçmeden önce Montessori Çalışmalarına Nereden Başlamalıyım? yazımızı okumanızı öneririz..

 

Kitaplar, müzik, maniler

  • Anne karnından itibaren okumaya başladığınız kitapları doğumundan itibaren dil, hayal gücü, zeka gelişimi için okumaya devam edin. Yine anne karnında dinletmeye başladığınız rahatlatıcı müzikleri ve zeka gelişimi için
    Klasik müzikleri
    dinletin. Hem rahatlaması, güvende hissetmesi hem de fiziksel olarak gelişimi için masajlar yapın. Tekerlemeler, maniler ve  şarkılarla dil gelişimini destekleyin. 0-1 yaş çeşitli oyun ve manilere buradan ulaşabilirsiniz.

 

Dönenceler

  • İlk aylarda bebekler siyah beyazı daha çok ayırt ettiğinden bu renklerde dönence kullanabilirsiniz. Bebeğinizin zeka gelişimini destekler.

 

 

 Siyah beyaz kartlar

  • İlk aylarda siyah beyaz kartları, 4. aydan sonra önce kırmızıyı eklemek üzere, renkli kartlarla devam ederek bebeğinizin dil ve zeka gelişimini destekleyebilirsiniz. dönence olarak asabilir yada görebileceği seviyede beşiğine de koyabilirsiniz. Siyah beyaz kartların çeşitlerini ve diğer 0-1 yaş etkinlik kart ve kitaplarını buradan inceleyebilirsiniz.

 

 

Siyah Beyaz Kumaş kitaplar, siyah beyaz oyun halıları

Siyah beyaz kumaş kitapları görebileceği bir yere koyarak duyu gelişimini destekleyebilirsiniz. İleriki aylarda renkli kitapları ellerine vererek incelemesini sağlayarak ince motor ve duyu gelişimini destekleyebilirsiniz. Dil, hayal gücü gelişimi için de ona kitapları okuyun ve anlatın.  Siyah beyaz oyun halılarının üzerinde yüz üstü yatırarak hareket ve duyu gelişimini desteklemiş olursunuz. Bebeğinizin dönmesine yardımcı hareketler yaptırdıktan sonra, dönerek yada hareket ederek ulaşabileceği mesafeye sevdiği eşyalar koyarak hareket gelişimine destek olabilirsiniz. 

 

 

Ahşap materyaller, çıngıraklar

  • Bebeğinizin elleriyle kavradığı dönemde eline vereceğiniz ahşap malzemeden üretilmiş materyaller, parmaklarındaki  sinir uçlarını daha iyi uyararak beyin gelişimini destekleyecektir. 

 

 Yonca Montessori Kreş – Deneyimleyerek Öğrenen Çocuklar  DAHA FAZLA BİLGİ

 .

Tutup çekme materyalleri

  • Bebeğinizin eşyaları elleriyle kavrayarak çektiği dönemde, tavana asılı bu materyallerle tutup çekme becerilerini ve koordinasyon hareket becerileri destekleyebilirsiniz.

 

 

Aynalar

  • Aynalar bebeklerin gelişimi için önemlidir. Ayna karşısında kendini keşfeder ve sebep sonuç, dil, zeka, hareket becerileri gelişir. Ayrıca çocuklarınızı yer yataklarında özgür bırakarak hareketlerini, dönmesini ve koordinasyon kazanmasını desteklemiş olursunuz. 

 

 

Dokunma duyusu için materyaller

  • Evde hazırlayabileceğiniz çeşitli malzemelerden yapılmış materyaller ile bebeklerinizin farklı yüzeylere dokunmasını sağlayarak zeka ve ince motor gelişimini destekleyebilirsiniz. Duyu poşetleri yaparak suyun içine çeşitli şekiller koyabilirsiniz. (Çift kat naylon kesin, kenarlarına yağlı kağıt geçirerek ütüleyin, naylonların birbirine yapışmasını sağlayın. sadece içine şekiller koyabileceğiniz kadar bir bölgeyi ütülemeyin. Bıraktığınız boşluğa huni koyarak su, mineral yağ ve gıda boyası koyun. İstediğiniz şekilleri de koyarak yine yağlı kağıt koyup ütüyle naylonları yapıştırın . Duyu poşetiniz hazır. Aşağıdaki resimde örneği var. Diğer yapım aşamasını da videodan izleyebilirisiniz.) Yumuşak yapışkan toplar, hışırtılı kumaşlar, yünlü kumaşlar, kadife, saten, fitilli kadife, keçe, pamuk, püskül, tül gibi pek çok malzeme kullanabilirsiniz.

 

***Duyu poşeti yapımını izleyebilirsiniz..

 

 

Görsel duyu için materyaller

  • Evde hazırlayabileceğiniz çeşitli malzemelerden yapılmış duyu şişeleri ile bebeklerinizin farklı görsellere maruz bırakarak  zeka gelişimini destekleyebilirsiniz. Şişelerin içine su, mineral yağ,  gıda boyası ve çeşitli nesneler koyabilirsiniz.

 

***Okyanus duyu şişesi yapımını izleyebilirsiniz..

 .

.

Duyu sepetleri

  • Çeşitli görsel ve dokularda malzemeleri bir sepet içinde hazırlayarak bebeklerinize sunmanız, zeka ve ince motor becerilerini destekleyecektir.

 

 

Aile albümü

  • Anne, baba, dede, anneanne, babaanne, teyze, vs. aile albümü hazırlayarak bebeğinizin dil, görsel duyu ve zeka gelişimine katkıda bulunursunuz. Resimleri kendi elinde de tutmasını sağlayın ve her resimdekinin kim olduğunu söyleyin.

aile-albümü1

 

 

Duyu gelişimi kitapları

  • Piyasada bulunan 0-2 yaş bebek dokun hisset – öğren serisi kitaplarıyla bebeklerinizin dil ve duyu gelişimlerini destekleyebilirsiniz. Bu kitaplarda çeşitli görseller, dokular ve sesler bulunmaktadır. Okuyabileceğiniz diğer kitaplar için Montessori Felsefesine Uygun 0-1 yaş Kitapları inceleyin.

 

 

Koordinasyonu destekleyen materyaller

  • Bebeklerinizi yüzüstü yatırıp karşısına ulaşmak istediği bir eşya koyarak ona ulaşmasını sağlamanız emeklemesine, koordinasyon ve hareket kontrolüne katkı sağlayacaktır. Merdivenler kaba motor gelişimlerini destekleyecektir. Kalkma barları, bebeklerinizin hareket koordinasyon kaba motor becerilerini geliştirirken, aynada da kendisini izleyerek zihinsel gelişimine de katkıda bulunur. Bebeklerin bağımsızlaşmasını sağlar ve öz güvenini geliştirir.

 

Çalışmaları çocuklarınıza gösterin ve  

daha sonra deneme yanılma yoluyla

kendi kendilerine keşfetmelerine müsaade edin.

 

***12 Aylık bir bebeğin montessori sınıfındaki ilk gününü fikir olması için izleyebilirsiniz..

.

.

Delikten top atma ve geri çıkması

  • Bebeklerinizin nesne devamlılığını kazandığı, belleğini kullanmaya başladığı dönemde, yuvarlak deliklerden pin pon topu atıp, tekrar içinden çıkan çalışmalar yapabilirsiniz.  Bu  çalışmalarla bebeklerinizin el göz koordinasyonu ve ince motor becerileri gelişirken, sebep sonuç algıları da geliştirecektir. Aşağıdaki ahşap materyalleri kendiniz evde kartondan da yapabilirsiniz.

 

 

Delikten nesne atma

  • Çeşitli şekildeki deliklerden nesneler atmasını sağlayarak ince motor becerilerinin, el göz koordinasyonunun, konsantrasyon ve dikkat becerilerinin gelişmesini destekleyebilirsiniz. Yuvarlak, yassı, şekilli delikler kullanarak çalışmayı kolaydan zora doğru sunabilirsiniz.

 .

.

Nesneyi yuvasına yerleştirme

  • Önceki çalışmanın bir sonraki çalışması olan çeşitli nesneleri yuvasına yerleştirerek, el göz koordinasyonu, ince motor, konsantrasyon ve dikkat becerileri gelişecektir.

 

 

Çubuğa halka ve boncuk geçirme

  • Bebeğiniz diğer çalışmaları başarılı olarak bitirdiğinde ince motor ve el göz koordinasyonu biraz daha gelişmiş olacağından, çubuğa halka ve boncuk geçirme çalışmaları ile gelişimini destekleyebilirsiniz.

 

 

.

Çekiçle toplara vurma

  • Çekiçle toplara vurma çalışması el göz koordinasyonunun, ince motor, dikkat becerilerinin ve kuvvet kontrolünün gelişimini destekler.

yenbiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

 

 .

Kulplu tekli puzzle

  • Kulplu tekli puzzle çalışmaları el göz koordinasyonunun, ince motor, dikkat ve konsantrasyon becerilerinin gelişimini destekler.

yenyennniiiiiiiiiiiiiiş

 

 .

Kule yapma

  • Kule yapma çalışmaları el göz koordinasyonunun, ince motor, denge, dikkat ve konsantrasyon becerilerinin gelişimini destekler.

12626025_1040959099276817_1792971936_n

 

 .

Renk eşleştirme

  • Çeşitli nesneleri renklerine göre yuvasına yerleştirmek, el göz koordinasyonu, ince motor, konsantrasyon, dikkat becerileri ve duyu gelişimini destekleyecektir.

 

 .

Nesne gruplandırma

  • Duyuları ve el kasları gelişen, daha küçük nesneleri tutmaya başlayan bebeğinize, 1 kasedeki 2 farklı nesneyi gruplandırma çalışmasını sunabilirsiniz. El göz koordinasyonunu, ince motor gelişimini, dikkat, konsantrasyon ve duyu gelişimini destekler.

yenbnmiiiiiiiiiiiii

 

 .

Duyu tepsileri

  • 6. aydan itibaren bebeğinizin gelişimine göre hazırlayabileceğiniz duyu tepsileri, bilinç dışı emici zihniyle çevreyi emen bebeğinizin gelişimine katkı sağlar. Çeşitli uyaranlar beyin gelişimini destekler. Bu sunacağınız duyu tepsileri hem duyularını uyarır hem de oluşturduğunuz ortamı anlatmanız, ileri de bilinçli zihne geçtiğinde bu ortamlarda bulunduğunda hatırlamasını ve daha rahat bağdaştırmasını sağlayacaktır. Hazırlayabileceğiniz örnekler paylaştık, siz de daha çok geliştirebilirsiniz.

Facebook Comments

You may also like