Çocuklara Kitap Okumayı Sevdirecek 21 Etkili Yol

Çocuklara Kitap Okumayı Sevdirecek 21 Etkili Yol

29553

Çocuklara kitap okumayı sevdirecek yollar slayt ve düz yazı olarak yayınlanmıştır. Dilerseniz slaytta resimlerin üzerine tıklayarak büyük hallerini görebilirsiniz..

1. Anne karnında haftadan itibaren kulak gelişiminin tamamlamasıyla birlikte, belli aralıklarla bebeğimize kitap okumaya başlamalıyız..

1105102241_0b453cdfdd_z-e14089680009852. Bebeklik döneminde kalın kartonlu sayfalardan yapılmış, duyu, dil ve zeka gelişimini destekleyen kitaplar okumalıyız ve bebeğimizin de dokunmasını sağlamalıyız..

3. Çocuğumuzla belli aralıklarda kitapçıları ziyaret etmeliyiz..

4. Çocuğumuzun ilgisini çekmek ve sıkılmasını engellemek için  büyük resimli  ve her sayfada sadece bir iki cümle yazan kitaplar seçmeliyiz..

5. Gerçek ya da gerçeğe yakın resimli  ve anlatımlı kitaplar seçerek, çocuğumuzun gerçeklikten kopmadan kitapta yazılanları hayalinde canlandırmasını sağlamalıyız..

6. Çocuğumuza hayali kahramanlar, periler ve İnsan vasfı verilerek resimlendirilmiş hayvanlar bulunan klasik masalları ve bu tarz diğer kitapları okumamalıyız..

0-6 yas arasında soyut düşünme tamamlanmadığından, hayali kahramanlar ve  insan şekline sokularak konuşturulan hayvanlar anlam karmaşasına sebep olacaktır

7. Çocuğumuzun dikkatinin tamamen okumaya yönlenmesi için sessiz ve rahat  ortamlar ayarlamalıyız

anne-bebek-kitap-okuma-glr8. Kitabı görebileceği şekilde tutarak çocuğumuzla birbirimize yakın oturmalı ya da kucağımıza almalıyız..

Çocuğumuzla yakınlığımız bu zamanın değerini arttır. Çocuğumuz kucağımızda iken kendini okumaya dahil hissederek,  okuma alışkanlığını daha erken kazanır..

9. Çocuğumuza kitabı okumadan önce tanıtmalıyız.. Kapak, iç kapak diye göstermeli  ve yazarının ve çizerinin adını söylemeliyiz..

Böylelikle çocuğumuzda kitaplar ve yazarlar hakkında farkındalık oluşturur, ilgi duymasını sağlarız

10. Çocuğumuza kitap okurken karakterleri seslendirmeli ve vurgulara dikkat çekerek  ilgisini arttırmalıyız. Yüksek sesle okuyarak çocuğumuzu okuması için heveslendirmeliyiz.

11. Çocuğumuzdan okuduğumuz kitabı, resimlere bakarak anlatmasını yada bitirdiği kitabı anlatmasını istemeliyiz..

12. Çocuğumuz aynı kitabı üst üste defalarca okumamızı istediğinde, aynı coşkuyla okumaya devam etmeliyiz.

Çocuğumuzun art arda aynı kitabı okutması o kitapla ilgili doyuma ulaşmasını sağlar ve ebeveynle arasındaki güven duygusunu pekiştirir..

13. Çocuğumuz kitap okumamızı istediğinde mümkün olduğunca geri çevirmemeliyiz. Müsait olmadığımızda açıklayıcı bir dille anlatmalıyız..

14. Çocuğumuzun kitap okumak istemediği yada kitabın tamamını bitirmek istemediği anlarda üstelememeliyiz..

Üstelemek sıkılmasına yol açabilir..

15. Çocuğumuz bize kitap okumak istiyorsa onu sabırla dinlemeliyiz..

16. Aylık bir dergiye abone olmalı yada düzenli olarak her ay bir dergi almalıyız..

Eve posta ile çocuğumuz adına gelen dergiler, bir şeyleri sahiplenmenin heyecanını yaşatırken, merak duygusunu da arttırarak motivasyonunu yükseltmiş oluruz..

17. Çocuğumuza ait kitap alanı yada mini bir kütüphane oluşturmalıyız. Bu alanı istediği ismi verebileceğini belirtmeliyiz.

18. Yıpranmış kitapları çocuğumuzla birlikte tamir etmeliyiz.

19. Belli aralıklarla kütüphaneye gitmeli ve çocuğunuzun istediği kitabı seçmesini sağlamalıyız.

kitapp20. Çocuğumuza kitabın neden iyi bir arkadaş olduğunu anlatmalıyız.

21. Ve en önemlisi biz ebeveynler kitap okuyarak çocuğumuza model olmalıyız. Ayrıca Tüm ailenin katıldığı kitap okuma saatleri ayarlamalıyız.. Çocuğumuz o an okumak istemese bile o saatin kitap için ayrıldığını bilmesi, kitap okumanın hayatın bir parçası olduğunu benimsemesini sağlayacaktır..

Yazan: Alya’nın Annesi – Montessori Dünyası

 

 

 

Facebook Comments

You may also like

Çocuğunuza Güvendiğinizi Nasıl Hissettirirsiniz?

HER ZAMAN ÇOCUĞUNUZA GÜVENİN..! 1. “Üşümüyorum” diyorsa güvenin