Montessori Felsefesine Uygun 4+ Kitaplar

Montessori Felsefesine Uygun 4+ Kitaplar

9147

Anne ve babaların çocuklarıyla birlikte kaliteli zaman geçirmeleri gerekir. Bu zamanın hem çocuk hem de anne-baba için zevkli ve faydalı olması, geçirilen zamanı kaliteli kılar. Kitap okuma alışkanlığı da küçük yaşlardan itibaren kazanılacak bir alışkanlıktır. Aile saatlerinde uygun kitapları seçerek, bunu birlikte paylaşarak ve en önemlisi ebeveynleri olarak rol model olmanızla zamanınızı daha zevkli ve faydalı hale getirebilirsiniz. Çocuklarınıza kitap seçerken, okurken yapmanız gerekenlerle ilgili sizlere tavsiyem;

  • Bebekliğinden itibaren evinizde onun boyuna göre ufak da olsa bir kitaplığı olması çok faydalıdır. Bu sayede kitaplarını benimser ve kitap okumanın olağan bir rutin olduğunu düşünür.
  • Çocuğunuzla birlikte kitapçı ve kütüphane ziyaretleri yapabilirsiniz. Ona seçim yapması için fırsat vermelisiniz. Bazen hoşunuza gitmeyen, yaşına uygun olmayan kitaplar seçebilirler. Böyle bir durumda sakin ve kararlı olup (bu yaşlarda dikkatleri kolaylıkla başka yöne kaydırılabilir) ilgisini ona uygun reyona yöneltebilir, iki alternatif sunup seçim yapmasını isteyebilirsiniz. Seçtiği kitabı satın aldığınızda kitabı daha kolay benimseyecek ve kendini değerli hissedecektir.
  • Kitap alırken güzel yazılmış, kaliteli ve güzel resimlenmiş ve basılmış kitaplar olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü çocuğunuzun ileride hedeflerine ulaşabilen, okul, iş ve sosyal ilişkilerinde başarılı, sanat duyarlılığı olan, toplu yaşam kurallarını benimseyen, yaratıcı yönlerini ortaya çıkarabilen, doğayı algılayan, sesini doğru kullanabilen ve seçimlerini kendisi yapabilecek yeteneğe sahip olabilmesinin en önemli aracı kitaplardır.
  • İlk başlarda çocuklar için yazılmış basit kısa öyküleri ve dikkat çekici görselleri olan kitapları tercih etmeniz faydalı olacaktır. Her sayfada 3-4 satırlık yazı ve olabildiğince gerçek resimler olmasına dikkat edersiniz görsel algısı da gelişecektir. Gerçeğini gördüğünde doğru çağrışımlar yapması daha kolay olacaktır.
  • Hayali kahramanlar, periler ve insan vasfı verilerek resimlendirilmiş hayvanlar bulunan öykü kitaplarından uzak durulması gerekir. Bu tarz resimler 0-6 yaş arasındaki çocuklarda anlam karmaşasına yol açar. Bu dönemde soyut düşünme tamamlanmadığından gerçekle hayali ayırt edemezler.
  • Kitap okurken çocuğunuzu kucağınıza almanız onun görsel, işitsel, dil, duyusal ve bilişsel gelişimi için oldukça faydalı olmasının yanında, yakınlığınız geçirdiğiniz zamanın değerini daha da arttıracaktır.
  • Çocuklara 2-3 yaşından itibaren ninni, şiir, tekerleme ve bilmece kitapları okumanın onların dil gelişimlerine büyük katkısı vardır. Aynı zamanda seslerini kullanmayı, konuşurken doğru yerler de vurgu yapmayı da öğrenirler.
  • Kitabı elinize aldığınızda önce kapağını inceleyebilirsiniz. Kitabın, yazarının ve çizerinin ismini söyleyip kısa bir tanıtım yapabilirsiniz. Böylece çocuğun kitap hakkında farkındalığı artacak büyüdükçe emeğe saygı duymayı öğrenecektir.
  • Kitap okurken okuduğunuz sayfalar hakkında soru sorabilir, sayfayı çevirmeden ne olacağını tahmin etmesini isteyebilir veya resimler üzerine sohbet edebilirsiniz. Bu sayede çocuğunuzu düşünmeye yöneltecek, hayal gücünü geliştirecek, sebep-sonuç ilişkisini öğretecek ve zihinsel gelişimini desteklemiş olacaksınız.
  • Uykuya dalmadan çocuğunuza kitap okumak onun dinlenmesini, dinlediklerini daha rahat özümsemesini sağlayacaktır ve zihinsel gelişimini de destekleyecektir. Yalnız sadece uyku saatinde kitap okursanız çocuğunuz kitap okumayı sadece uyku rutini zannedebilir. Bunun için kitap okuma saatlerini gün içine de birlikte karar vereceğiniz vakitlerde de yapmalısınız.
  • Kitap okuma saatlerini renklendirmek için sitemizdeki 3-8 yaş arası diğer sayfalardaki kitap örneklerini de inceleyebilirsiniz. Aynı zamanda çocuğunuzun ilgisi ve gelişimine göre daha büyük veya küçük yaşlara uygun kitaplardan da seçim yapabilirsiniz. Tübitak, Yapıkredi, Erdem Çocuk, Beta Kids, İş Bankası Kültür Yayınlarının ve Erıc Carle, Leo Lionni, Anna Milborune, Arslan Sayman, Feridun Oral gibi yazarların kitaplarını da kütüphanenize eklemenizi tavsiye ederim.

 

İnceleme fırsatı bulduğum ve size de önerebileceğim 3+ yaş kitap örneklerini aşağıda sizlerle paylaştım. Benzer alternatifleri inceleyebilir ve çocuğunuzun ilgisine göre seçim yapabilirsiniz.  Güzel örnekler buldukça burada sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

 

Yazar:

Yayınevi:

İçerik:

 

0000000250691-1

Yazar:

Yayınevi:

İçerik:

 

0000000450823-1

Yazar:

Yayınevi:

İçerik:

 

0000000421571-1

Yazar:

Yayınevi:

İçerik:

 

Yazar:

Yayınevi:

İçerik:

 

 

untitled

Yazar:

Yayınevi:

İçerik:

 

0000000266492-1

Yazar:

Yayınevi:

İçerik:

 

0000000402341-1

Yazar:

Yayınevi:

İçerik:

 

0000000329052-1

Yazar:

Yayınevi:

İçerik:

 

0000000322566-1

Yazar:

Yayınevi:

İçerik:

 

0000000435301-1Yazar:

Yayınevi:

İçerik:

 

0000000260319-1

Yazar:

Yayınevi:

İçerik:

 

0000000681921-1

Yazar:

Yayınevi:

İçerik:

 

0000000666525-1

Yazar:

Yayınevi:

İçerik:

 

0000000636358-1

Yazar:

Yayınevi:

İçerik:

 

0000000596353-1

Yazar:

Yayınevi:

İçerik:

 

 

0000000587027-1

Yazar:

Yayınevi:

İçerik:

 

Yazar:

Yayınevi:

İçerik:

 

 

Facebook Comments

You may also like

12 Aylık Bebeğin Montessori Sınıfındaki İlk Günü

Montessori sınıfına yeni başlayan 12 aylık bir bebeğe,