Yeni Kardeş Dünyaya Geldiğinde, Çocuğun Uyum Sürecini Kolaylaştıran 23 Yol

Yeni Kardeş Dünyaya Geldiğinde, Çocuğun Uyum Sürecini Kolaylaştıran 23 Yol

54503

Yeni Kardeş Dünyaya Geldiğinde, Çocuğun Uyum Sürecini Kolaylaştıran 23 Yol, slayt ve düz yazı olarak yayınlanmıştır. Dilerseniz slaytta resimlerin üzerine tıklayarak büyük hallerini görebilirsiniz..

1- Anne, çocuklarının arasındaki ilişkiden tedirgin olmamalı.. Ne kadar rahat ve doğal hareket ederse, kıskançlığa o kadar sebebiyet vermez..

2- Anne yeni bebekle ilgilenirken, diğer çocuğun ihtiyaç ve rutinleri aksatılmamalı.. Anne baba yada evdeki bir büyük buna destek olmalı.. Mesela her gece yatmadan önce çocuğa kitap okunuyorsa buna devam edilmeli.. Çocuk böylece kendini güvende hissetmeye devam edecektir.

Bir önceki yazı dizisinde yeni kardeşe hamileyken, çocukla geçirilen zamanlara yeni bir düzenleme getirilmesi gerektiğini yazıyor..

12804096_1688621421417058_85119459_n3- Çocuk kardeşini başlangıçta sevmeyebilir.. Buna hazır olunmalı ve çocuğa bunun için tepkide yada uyarılarda bulunmamalı.. Onun duygularını tanımlamaya çalışılmalı..

“Bebeğe zaman ayırmam pek hoşuna gitmiyor” diyerek çocuğun, “Hayır hiç hoşuma gitmiyor” diyerek duygularını ifade etmesi sağlanmalı..

4- Çocuk kardeşine karşı ilgisiz olabilir.. Bu durumda, ilgisini çekmek için çocuğa kendi bebekliği anlatılıp, bebeklik resimleri ve kıyafetleri gösterilmeli..

5- Çocuk kardeşini gördükçe bebekliğine geri dönüş yapabilir.. Biberonla süt içmek, kucakta taşınmak istemek gibi.. Bu durumlarda istedikleri yerine getirilmeli..

6- Çocuk kardeşine yaklaşırken“Hayır, dur, yapma” dememeli ve yasaklar konulmamalı.. Kardeşinin bakımı için cesaretlendirilmeli..

Anne gözlemlemeli ve tehlike olacağını hissettiği anda çocuğunun dikkatini başka yöne çekmeli.. Eğer zarar verici davranışlarda bulunursa sakin ve net bir şekilde uyarı da bulunmalı..

7- Yeni gelen bebeğe, diğer çocuğun önünde aşırı sevgi gösterisinde bulunulmamalı.. Bunun yerine var olan sevgiyi ilk andan itibaren paylaştırabilmek hedeflenmeli..

Bebeği sevdikten sonra hemen diğer çocuğa dönülerek onu da aynı şekilde sevmek, doğallığın kaybolmasına ve çocuğun kendisinin zorla sevildiğini düşünmesine sebep olur..

8- Aile büyükleri yada misafirler genellikle bebekle daha çok ilgilenebilirler.. Gerekirse büyük çocukla da ilgilenmeleri istenmeli..

“Kardeşin doğunca senin pabucun dama atıldı” gibi sözler söylememeleri konusunda uyarılmalı..

12767510_1688706984741835_1399135483_n9- Çocuğun duygularını tanımlamaya çalışmalı.. Mesela bebeğin uyuduğu ortamda ses çıkaran çocuğa; “Bebek uyurken sessiz kalmanın ne kadar zor olduğunu biliyorum” gibi sözler söylemeli..

10- Kardeşler arası kıyaslamalar yapılmamalı.. Ziyarete gelen biri çocuğun yanında kıyaslama yaparsa,çocuğun duyacağı şekilde, her çocuğun farklı ilgi ve yeteneklere sahip olduğu söylenmeli..

11- Kardeşinin bakımıyla ilgili çocuktan yardım istenmeli.. Biberonu soğutmak, bezini getirmek, kıyafet seçmek gibi..

Yardımlarından sonra güzel sözlerle övmek, bu davranışları kalıcı hale getirir ve çocukta kardeşine karşı koruyuculuk gelişir..

12- Kardeşi geldiğinde çocuk evden uzaklaştırılmamalı.. Her şeye şahit olması uyum sürecini kolaylaştırır..

Kardeşinin gelişiyle ana okuluna gönderilmemeli.. Kıskançlığa, okul fobisine, içe kapanıklık yada saldırganlığa yol açar..

13- Her şeyin eşit olmasına değil, adil olmasına dikkat edilmeli.. Çocuklarla ihtiyaçları doğrultusunda ilgilenmeli.. Çocuğa yeni bir bebekle daha fazla ilgilenmek gerektiği anlatılmalı..

14- Anne her çocuğa eşit sevgi göstermek yerine,  onlara ayrı ayrı, özel olarak ne kadar sevdiğini göstermeli..  Bebeğin varlığına rağmen onu ne kadar çok sevdiğini söylemeli..

12769644_1688703328075534_329861810_n15- Herkesin bireysel sınırları ve özel eşyaları vardır.. Çocuğun oyuncakları, kitapları ve eşyaları ona özeldir.. Paylaşmak istemezse zorlanmamalı..

16- “Şuan kitap okuyamam kardeşinin altını değiştirmem lazım.. “ “Seninle oynayamayacağım kardeşini uyutmam lazım” gibi şeyler söylememeli..

Çocuk kardeşim yüzünden artık eğlenceli zaman geçiremiyorum diye, onu suçlamaya başlar.. Onun yerine şuan da değil, yemekten sonra gibi şeyler söylemeli..

17- Çocuk her istediğinde ona zaman ayırmalı.. Kitap okumak, resim yapmak gibi.. Az bir zamanda bile istediği yerine getirilen çocuk kendisinin  ihmal edilmediğini düşünür..

18- Çocuğa kardeşi için “Bak o ne kadar yaramaz hep ağlıyor, sen daha akıllısın”gibi sözler söylememeli..

19- Çocuğa kardeşini kıskanmasın diye aşırı hoş görü gösterilmemeli.. Mesela önceden kendi odasında yatan çocuk, kardeşi doğduğunda  anne babanın odasında yatmamalı..

20- Çocuk kardeşinin canını yakarsa aşırı tepki verilmemeli sakin bir şekilde uyarılmalı.. Ebeveynlerin sinirlendiğini gören çocuk, yine sinirlendirmek için yapma eğilimi gösterir..

Çocuklar  5 yaşına kadar zarar verip veremediklerini kavrayamazlar..

12784490_1688621858083681_975207081_n21- Karışık geçen kardeş ilişkileriyle ilgili kitaplar okumak ve ebeveynlerin kendi hayatlarından yada çocuğunun kardeşi olan arkadaşlarından örnekler vermek, çocuğa duygularını ifade etmede yardımcı olabilir..

22- “Sen artık abla/abi oldun, büyüdün” dememeli.. Onlar hala çocuk ve kendileri üstlenmeden bu rolü onlara yüklemeyin..

23-  Kısacası, çocuk aileye yeni katılan kardeşinden önce nasıl bir konumda ise, kardeş geldikten sonra da bu konumu çok az değişiklikle korumalı.                                                                           

Yazan: Alya’nın Annesi – Montessori Dünyası 

Facebook Comments

You may also like

Çocuğunuza Güvendiğinizi Nasıl Hissettirirsiniz?

HER ZAMAN ÇOCUĞUNUZA GÜVENİN..! 1. “Üşümüyorum” diyorsa güvenin